Consum Produse BIO sau doar plătesc o eticheta?

CONTENT FOCUS:

  • -Ce înseamnă BIO,ORGANIC,ECO și care este diferența între ele?
  • -Cum pot verifica autenticitatea produselor BIO?
  • -Există suficiente reglementări și control în industria BIO ?
  • -Cum pot face distincția între produsele BIO autentice și cele care doar plătesc o eticheta?
  • -5 Helpful question înainte de a cumpără un produs Bio.

Într-o lume în care tot mai mulți oameni își doresc să aibă un stil de viață sănătos și sustenabil,produsele bio au devenit din ce în ce mai populare.Dar este cosumul acestor produse o alegere înțeleaptă sau doar o modalitate de a plăti pentru o eticheta?

Acești trei termeni ”BIO”,”ECO” și ”ORGANIC” sunt utilizați în mod interschimbabil,dar au semnificații dinstincte.

-Ce înseamnă BIO? Termenul ”bio” este prescurtarea de la ”biologic” și se referă la produsele care sunt cultivate sau obținute într-un mod natural ,fără a se utiliza pesticide sau alte substanțe chimice dăunătoare.

-Ce înseamnă ORGANICE? Sunt acele produse care respectă anumite standarde și reguli impuse de organizații certificatoare,cum ar fi USDA Organic  sau EU Organic .https://www.ams.usda.gov/

-Ce înseamnă ECO? Produsele eco, sunt acele produse care respectă principiile de sustenabilitate și protecție a mediului înconjurător.

DETALII AICI

Cum pot verifica autenticitatea  produselor BIO?

Din păcate ,există numeroase cazuri în care produsele sunt etichetate că fiind bio fără a respecta cu adevărat standardele impuse de lege .Numeroase voci critice din domeniul ,susțin că produsele bio sunt doar o strategie de marketing și că nu exista diferențe semnificative între acestea și cele convenționale.Mai argumentează și că eticheta ‘bio’ adaugă doar  o valoare de imagine produselor și că  preturile ridicate ale acestoara sunt justificate de această eticheta.Mult mai important este controlul periodic pentru veridicitate ,decât autorizarea inițială.De accea este important să fi atent la proveniență produselor și să verifici dacă acestea sunt certificate de organizații recunoscute.Acum tehnologia te ajută că printr-o singură scanare să poți află informații importante despre produs sau producător.

Există suficiente reglementări și control în industria produselor BIO?

Uneori poți fi sceptic cu privire la controlul și reglementările care guvernează această industrie.Există cazuri  în care autoritățile nu reușesc să asigure respectarea standardelor și să sancționeze încălcările.Implică-te ca și consumator i-a parte la acțiuni sociale ,prin refuzul tău de a cumpără un anumit produs.Astfel împingem autoritățile să fie mai riguroase în controale și descurajăm producătorii mincinoși.

În România nu există nici un laborator de certificare BIO .Certificările se pot obține doar înafara granițelor iar costurile sunt foarte mari.

DETALII AICI

-5 Helpful Question înainte de a cumpără un produs Bio.

1. Cât de autentic este produsul BIO?

Verifică certificările și siglele organizațiilor recunoscute.ATENȚIE LA MICILE DETALII ! Multe firme copiază fraudulos siglele și le reproduc aproape 1:1,dar micile detalii fac diferența.

2. Care este proveniență produsului?

Interesează-te despre proveniență prosusului,cum a fost cultivat și dacă respectă standardele.Poți caută informații despre producător și fermele de unde vin produsele.

3. Cum a fost  procesat produsul ?

Un aspect foarte important este acela în care a fost procesat produsul ,adică după recoltare dacă a fost injectat,stropit ,învelit în ceară de protecție .Astfel de lucruri îți indică faptul că produsul și-a pierdut atât  calitatea nutritivă  cât și autenticitate de produs ‘BIO’.

4. Care este impactul asupra mediului?

Toate detaliiile acestor produse trebuie să se facă sustenabil ,astfel încât să protejeze mediul înconjurător. Dacă găsești la raft un produs bio,dar ambalajul nu este unul prietenos cu mediul atunci fi sigur că ceva nu este în regulă .

5. Care sunt beneficiile pentru tine,prin consumul acestor alimente?

În momentul în care ești informat corect,alegerile sunt mai ușor de făcut.

Produsele bio sunt adesea considerate mai sănătoase datorită absenței pesticidelor și substanțelor chimice.Întrebarea este le consumi frecvent ?Mai frecvent decât mergi la fast-food?Consumi aceste produse pentru că ai ales să ai un stil de viață echilibrat sau doar crezi că fiind mai scumpe sunt mai gustoase ?

Oricare ar fi alegerea ta,fă-o informat ! Corpul a fost proiectat pentru a se adapta ,schimbărilor climatice,alimentare,de trăi .Promovez și susțin echilibrul.

Dezaprob cu desăvârșire dietele drastice,înfometarea,medicamentația sau alte mijloace extreme ,fără consultarea medicilor specializați.

Ne documentăm și studiem continuu,pentru ați face alegerile alimentare mai informate și mai usore.Este important să cauți surse de încredere cu informații corecte .Prin învățare și informare constanța poți înțelege mai bine beneficiile și riscurile în cea ce privește alimentația.

Vrei să fi printre primii care au acces la articolele noastre,înregistreaz-te la newsletterul GataMasa .ro.Te vom ține la curent cu cele mai recente informații despre despre alimentație,produse culinare,rețete ,educație alimentară.

În următorul articol te ajut să înțelegi mai bine ce înseamnă TRANSABILITATEA, adică cum poti urmarii drumul unui produs ”DE LA PĂMÂNT ,LA FURCULIȚA”.Pentru că nu tot ce zboară ,se mănâncă!

Apare în luna Septembrie !

Mulțumesc că m-ai citit!

Pe curând ! Alege cu atenție! Consumă proaspăt !

Florentina,

Înscrie-te la newsletter pentru a primi noutati, oferte si sfaturi!

GATAMASA.RO

Articole similare

Aparitii in presa

Serviciu de mâncare la oală, pentru acasă – GataMasa – Florentina Tocila antreprenoare.ro – 01.12.2022 GATA MASA | UN PROIECT ANTREPRENORIAL CE READUCE BUCURIA DE